Цветът на годината или по-скоро Цветовете на година #Pantone #2018

Всяка година компанията Pantone определя цвят на годината, който влияе на модните трендове, интериорния дизайн, храната, пътуванията и на още хиляда неща. Изборът за цвят на годината е съобразен с много неща. За 2017 примерно беше ярко зеленият или така нареченият „greenery”, безспорно тази година много от погледите бяха насочени към еко инициативите, хората имаха нужда от по-дълбока връзка с природата. Зеленият цвят заля всички бутици, заведения и филтрирани снимки. Точно толкова голямо значение има Цветът на годината на Pantone.

Цветът на 2016 беше не един, а цели два цвята. За първи път от 2010 година насам, компанията избира два нюанса – Serenity и Rose Quartz. В графата на бебешко синьото и бебешко розовото мина 2016-та. От 2015 пък беше нашият любим нюанс Marsala – земен цвят близък до тъмното вино и кафявата земя. Прекрасен цвят, който те поглъща и те отпуска съзерцавайки го.

Преди да определи цветът на годината за 2018 обаче Pantone успя да ни изненада с пълна палитра от 12 цвята, които да ни главозамаят. С нюх на отминалите години Mauve-то отново е на чело на класацията, заедно с няколко негови розовеещи сестри и братя. Не криете, че имате mauve червило в чантата и го обожавате. Ако знаем нещо със сигурност, то е че 2018 ще е годината на светлите цветове. Можете спокойно да изхвърлите черните дрехи, няма да ви потрябват скоро. Оставете все пак някоя къса, черна рокля дълбоко скрита в гардероба, тя никога не е излишна.

Almost-Mauve color 2018
Almost Mauve

Както споменахме, розовите и лилавеещите нюанси ще преобладават – Rapture Rose, Almost Mauve, Pink Lavender, Ultra Violet, Blooming Dahlia и Ash Rose. От 12 цвята в палитрата, 6 са със склонност към цъфтене, какво повече можем да искаме от една година, за да я категоризираме като пролетна година. Най-тъмният цвят е Spiced Apple, който е комбинация от кафяво с червеникав нюанс. Тъмен, топъл и отпускащ, този цвят ще бъде любим на дизайнерите, надушваме го отдалеко.

Blooming Dahlia Pantone 2018
Blooming Dahlia

Първите 2 цвята обаче, които Pantone  са избрали да ни покажат са една идея по ярки от тези за 2015, но някак си ни напомнят именно на тях. Cherry Tomato и Palace Blue са енергични цветове, предизвикващи емоция. Оранжавеещото червено изисква внимание и не може да бъде пренебрегнато или лесно пропуснато. Това е смел цвят, неспособен да бъде минималистичен. От другата страна синьото е вдъхващо спокойно надежда, без да има претенциите за прекалена импулсивност. Ако трябва да го сравним с нещо, то това е цветът на мечтите.

Другият спокоен цвят е Nile Green, който можем с ръка на сърцето да кажем, че може би е един от най-невпечатляващите ни за следващата година. Убитото зелено не държи да му се обърне внимание, то е по-скоро като бледа сянка на Greenery-то от 2016, все едно някой го е поизтъркал с гумичка и се е получил новият нюанс.

Последните два нюанса са ярък и по-ярък жълт цвят. Meadowlark смел, жив цвят, не прекалено натраплив, но достатъчно забележим, този жълт нюанс има потенциала да се превърне във великолепни летни рокли. Би изглеждал прекрасно на качествен памук и комбиниран с Palace Blue. Lime Punch от друга страна е горд самостоятелен цвят, който не би търпял комбинации. Този цвят е горд акцент, а не фон. Нашето предсказание е че ще излязат прекрасни лачени жълто лимонени обувки през 2018. Остър на визия и кисел на вкус лимонения цвят ще ни впечатли с изпълненията си, убедени сме.

Lime Punch Pantone 2018
Lime Punch

Leave a comment

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑